Korte studierichting: Schrijven

Duur: 3 jaar

  • 3 uur schrijven
  • Doelgroep: jongeren en volwassenen

Ben je gebeten door taal en wil je aan de slag met literaire non-fictie, proza of poëzie? Droom je ervan een roman, een dichtbundel, een verzameling essays te schrijven of zelfs te publiceren? 

Aan onze academie bouw je onder begeleiding van een ervaren docent aan een eigen literair traject waar creativiteit en vakmanschap centraal staan. Je experimenteert met genres en stijlen en gaat op zoek naar je eigen schrijfstem. Je leest poëzie, kortverhalen en romans die in groep geanalyseerd worden. Schrijven begint namelijk bij lezen. Occasioneel bezoeken we een theatervoorstelling, een workshop bij een gevestigd auteur of maken we een literaire uitstap. 

Concreet: de eerste 3 jaren vormen een basisopleiding waarbij er een mix wordt aangeboden van verschillende literaire genres, maar met de focus op Literaire non-fictie. Hierna worden 2 vervolgopleidingen aangeboden van telkens weer drie jaar, men kan hier kiezen tussen Proza of Poëzie. 

Wat is ‘Literaire non-fictie’?

Onder deze term vallen veel verschillende genres: het kan gaan om verhalende essays, dorps- en familiegeschiedenissen, true crime, columns, cursiefjes, kortverhalen, historische romans, memoires allerhande, documentaires, reportages, reisverhalen, egodocumenten, biografieën, noem maar op...

Is dit een apart genre? Vallen er duidelijke criteria op te noemen waaraan een tekst moet voldoen om aan dit etiket te beantwoorden? Kan zelfs poëzie literaire non-fictie zijn? Allemaal vragen waarop geen eenduidige antwoorden bestaan en misschien moeten we het begrip ‘literaire non fictie’ dan ook niet al te strikt willen definiëren.

Wat is ‘Poëzie’?

Schrijf je even vlot Haiku’s als Sonnetten, Rondelen als Naamdichten? Wil je goochelen met beeldspraak, rijm, metaforen en neologismen? Hou je van rapritmes of stiftgedichten? Word je de nieuwe Herman Deconinck of een piepjonge Delphine Lecompte? Dit alles en nog veel meer word je aangeboden in de opleiding ‘poëzie’.

Wat is ‘Proza’?

Zijn ook je eigen kinderen dol op jouw verhalen? Ben je een kei in het creëren van een totaal geloofwaardig personage? Hou je het liever kort of wil je gaan voor een echte turf zoals een Ilja Leonard Pfeijffer die schrijft? Kan je een climax of spanningsboog opbouwen? Al deze zaken en veel meer komen aan bod in de opleiding ‘proza’.

LESSENROOSTER 2024 -2025

Schrijven:

woensdag van 18.00 u. - 21.00 u.