Beeldatelier jongeren (12-18 jaar)

Jongeren worden begeleid en gestimuleerd om zich vanuit hun persoonlijke wereld zo spontaan en authentiek mogelijk uit te drukken in beeld, kleur, vorm, video, etc. en dit alles op een creatieve en niet-schoolse manier. Om dit doel te bereiken richt het leerproces zich op het begrijpen en gebruiken van, en het omgaan met de beeldtaal.
Ze leren omgaan met verhoudingen, met compositie en perspectief, met licht en schaduw en zij ervaren de specifieke eigenschappen van de verschillende tekenmaterialen (tekenen is immers een universele vorm van communicatie).

Gaandeweg worden hen ook de mogelijkheden en eigenschappen van o.a. kleur bijgebracht. Zij leren zelf vormen op te bouwen in klei en papier-maché en geven bepaalde vormen een nieuwe betekenis. Er zijn geen aparte vakken: alles wordt geïntegreerd gegeven in het atelier.
In het atelier worden bovendien zeer uiteenlopende materialen en technieken gebruikt: potlood, houtskool, krijt, waterverf, inkt, goauche, druktechnieken, collage, assemblage, klei, afvalmaterialen, … waarmee zowel op een eerder klassieke manier als experimenteel gewerkt wordt.

Brugklas
De brugklas is speciaal bedoeld om de overgang tussen de kinderateliers en de jongerenateliers te vergemakkelijken: zij volgen één lesblok (van drie lestijden) per week.

Onderaan de pagina kun je het lessenrooster voor de ateliers voor de jeugd downloaden